;

Khamis, 8 Oktober 2009

KENA BACA ,BIMBANG-BIMBANG KITA TERMAKAN.

Kod Babi Pada Makanan

Salah seorang rakan saya bernama Syeikh Sahib bekerja sebagai pegawai diBadan Pengawasan Ubat & amp; Makanan (POM) di Pegal, Perancis. Tugasnya adalah mencatat semua barang, makanan dan ubat-ubatan
Produk apa pun yang akan dipasarkan oleh suatu perusahaan, produk tersebut harus mendapat izin terlebih dahulu dari Badanpengawas Ubat dan Makanan Perancis. Syeikh Sahib bekerja di Badan tersebut bahagian QC. Oleh sebab itu dia mengetahui pelbagai jenis bahan makanan yang dipasarkan.
Banyak daripada bahan-bahan tersebut ditulis dengan istilah ilmiah namun ada juga beberapa yang ditulis dalam bentuk matematik seperti E-904, E-141 . Awalnya, saat Syeikh Sahib menemui bentuk matematik tersebut, dia ingin tahu dan kemudian menanyakan kod matematik tersebut kepada seorang Perancis yang pakar dalam bidang itu. Orangtersebut menjawab, “KERJAKAN SAJA TUGASMU, DAN JANGAN BANYAK TANYA.”
Jawaban tersebut menimbulkan rasa curiga buat Syeikh Sahib. Kemudian diamula menyelidiki kod matematik tersebut dalam dokumen yang ada. Ternyata apa yang dia temui cukup memeranjatkan kaum muslimindi dunia.
Hampir seluruh negara barat termasuk Eropah, pilihan utama untuk daging adalah daging babi. Penternakan babi sangat banyak dinegara-negara tersebut. Di Perancis sendiri jumlah penternak babi mencapai lebih dari 42000.
Jumlah kandungan lemak dalam tubuh babi sangat tinggi dibandingkandengan haiwan lain. Namun orang Eropah dan Amerika berusaha menghindari lemak-lemak tersebut.
Yang menjadi pertanyaan sekarang; di manakah lemak-lemak babitersebut? Jawapannya adalah: Babi-babi tersebut dipotong di tempat perniagaan (secara) kecil-kecilan dalam pengawasan Badan POM. Kemudian badan babi tersebut dipusing untuk membuang lemak. Kira-kira 60 tahun yang lalu, lemak-lemak tersebut dibakar.
Mereka berfikir untuk memanfaatkan lemak-lemak tersebut. Awal kajian, mereka membuat sabun dengan bahan lemak tersebut dan ternyata ia berhasil.
Lemak-lemak tersebut diproses secara kimiawi, dikemas sedemikian rupadan dipasarkan. Dalam pada itu negara-negara di Eropah memperlakukan aturan yang mengharuskan bahan-bahan dari setiap produk makanan dan ubat-ubatan dicantumkan pada kemasan.
Oleh kerana itu bahan yang terbuat dari lemak babi dicantumkan dengan nama Pig Fat (lemak babi) pada kemasan produk. Mereka yang sudah tinggal di Eropah selama 40 tahun terakhir ini mengetahui hal tersebut.
Namun produk dengan bahan lemak babi tersebut dilarang masuk kenegara-negara Islam pada saat itu sehingga menimbulkan defisit perdagangan bagi negara pengeksport.
Menoleh ke masa lalu, jika anda hubungkan dengan Asia Tenggara, andamungkin tahu tentang faktor yang menimbulkan perang saudara. Pada saat itu, peluru senapang dibuat di Eropah dan diangkut ke belahan benua melalui jalur laut. Perjalanannya memakan waktu berbulan-bulan untuk sampai tempat tujuan sehingga bubuk mesiu yang ada di dalamnya mengalami kerosakan akibat terkena air laut.
Kemudian mereka punya idea untuk melapisi peluru tersebut dengan lemakbabi. Lapisan lemak tersebut harus digigit dengan gigi terlebih dahulus ebelum digunakan. Saat berita mengenai lapisan tersebut tersebar dansampai ke telinga tentera yang kebanyakan muslim dan beberapa vegetarian(orang yang tidak makan daging), maka tentera – tentera tersebut menolak berperang sehingga mengakibatkan perang saudara (civil war).
Negara-negara Eropah mengakui fakta tersebut dan kemudian menggantikan catatan lemak babi dalam kemasan dengan mencatat lemak haiwan. Semua orang yang tinggal di Eropah sejak tahun 1970-an mengetahuinya.
Saat pengeluar produk ditanya oleh pihak berwajib dari negara Islammengenai lemak haiwan tersebut, maka jawapannya ialah lemak tersebut adalah lemak sapi (lembu) & amp; domba, meskipun begitu, lemak-lemak tersebut masih haram bagi muslim kerana kaedah penyembelihan haiwan ternak tersebut tidak menurut syarak. Justeru itu produk dengan label baru tersebut tetap dilarang masuk ke negara-negara Islam.
Akibatnya, pengusaha produk menghadapi masalah kewangan yang sangat serius kerana 75% penghasilan mereka diperoleh dengan menjualproduknya ke negara Islam, di mana laba pasaran ke negara Islam bisamencapai jutaan dolar.
Akhirnya mereka memutuskan untuk membuat kodifikasi bahasa yang hanya diketahui oleh Badan POM sementara orang awam tidak mengetahuinya. Kod tersebut diawalkan dengan kod E-CODES. E-INGREDIENTS ini terdapat dibanyak produk perusahaan multinasional termasuk pasta gigi, sejenis permen karet, coklat, gula-gula, biskut, makanan dalam tin, buah-buahan dalam tin dan beberapa multi vitamin dan masih banyak lagi jenis produk makanan & amp; ubat-ubatan lainnya.
Semenjak produk – produk tersebut di atas banyak di konsumsi [penggunaanbarang-barang (spt hasil pertanian, perusahaan, dll)] olehnegara-negara muslim, kita sebagai orang Islam tidak terkecualisedang menghadapi masalah penyakit masyarakat yakni hilangnya rasamalu, kekerasan dan seks bebas.
Oleh itu, saya mohon kepada semua umat Islam untuk memeriksa terlebih dahulu bahan-bahan produk yang akan kita konsumsi dan merujuk dengan daftar kod E-CODES berikut ini. Jika ditemukan kod-kod berikutini dalam kemasan produk yang akan kita beli, maka hendaknya dapatdihindari kerana produk dengan kod-kod tersebut di bawah ini mengandungi lemak babi.
E100, E110, E120, E 140, E141, E153, E210, E213, E214, E216, E234,E252,E270, E280, E325,E326, E327, E334, E335, E336, E337, E422, E430,E431, E432, E433,E434, E435, E436, E440,E470, E471, E472, E473, E474,
E475,E476, E477, E478, E481, E482, E483,E491, E492, E493,E494, E495, E542,E570, E572, E631, E635, E904.
Menjadi tanggung jawab kita semua sebagai umat Islam untuk mengikutisyariat Islam dan juga menghebah informasi ini kepada saudara kita
Sumber : http://keranacinta.wordpress.com/
DI EDIT OLEH :M. DUSUKIAH

SALAM UKHWAH BUAT WARGA TBI

B

;