;

Selasa, 9 Mac 2010

MENANGIS DARI SUDUT PERUBATAN


1. Menyahkan zat berbahaya dari tubuh badan.
Menangis merupakan kaedah semulajadi untuk mengeluarkan zat-zat kimia yang berbahaya daripada tubuh manusia. Zat-zat kimia ini dihasilkan oleh tubuh ketika dalam ketakutan

2. Meningkatkan kadar degupan jantung.
- Menangis boleh meningkatkan kadar degupan jantung dan dianggap sebagai latihan yang berguna bagi rongga-rongga badan, urat-urat dada dan kedua-dua belah bahu. Selepas menangis kadar degupan jantung kemabli perlahan sehingga menimbulkan perasaan yang tenang.

3. Menghalang penyakit
- Satu kajian oleh Universiti Temple, amerika syarikat kepada 100 orang yang menghidap penyakit radang usus besar dan luka pada perut dan 100 orang yang sihat. Hasil kajian mendapati jawapan yang agak mengejutkan. Hampir semua pesakit yang menghidap penyakit tersebut mengatakan bahawa menangis adalah tanda lemahnya peribadi, maka mereka memilih untuk memendam rasa hati mereka. Manakala bagi mereka yang tidak menghidap sebarang penyakit mengatakan menangis adalah sesuatu yang semula jadi jika dilakukan pada waktu dan tujuan yang sesuai.

4. Membebaskan racun dari badan.
-Arthur Frank seorang ilmuan Amerika berkata, " Oleh sebab air mata berfungsi mengeluarkan unsur-unsur beracun dari dalam tubuh, maka menahan air mata bererti tumbuhnya racun secara perlahan-lahan. Saintis-saintis dan pakar mata berpendapat air mata mengandungi sejumlah peratusan racun tertentu yang hanya dapat dikeluarkan daripada tubuh melalui tangisan.Ini menjadikan orang yang menangis bebasdaripada racun-racun tersebut.

5. Air mata mengandungi 25% protein
- Kajian-kajian yang dijalankan oleh para saintis membuktikan bahawa air mata mengandungi 25% protien dan satu bahagian daripada zat terutamanya magnesium. Ini adalah unsur yang tidak seimbang dan boleh menjadi racun kepada manusia. Ianya dapat dibebaskan daripada manusia ketika menangis.

SALAM UKHWAH BUAT WARGA TBI

B

;